WordPress 502-es hiba – Bad Gateway – javítási lehetőségek

Miért jöhet elő egy ilyen hiba WordPress oldal esetén, és mi is az 502-es hibakód jelentése?

Amikor egy weboldalt böngészünk, a böngészőnk egy, vagy több kérést intéz a szerver felé, amin a weboldal tárolva van. Ha minden rendben történik, a szerver visszaküldi a böngészőnek az információt, amit kért, és a weboldal betöltődik. Ebből adódóan, az 502-es hiba akkor jön elő, amikor a böngésző adatot küld, de érvénytelen választ kap vissza. Ez jelentheti, hogy a kapcsolat túllépte a meghatározott időkorlátot (időtúllépés), de lehet számos más oka is a hibának.

Talán egyszerűnek hangzik, de a kapcsolat a böngésződ és a legtöbb weboldal között nem olyan következetes mint annak lennie kéne. Például, a böngésződ kérése talán egy proxi szerveren keresztül történik meg, mielőtt a szóbanforgó szerverig eljut, ezért ez kicsit megnehezítheti a hiba felderítését. Sok weboldal több szervert is használ egyszerre, ami méginkább bonyolítja a helyzetet, hiszen így bármelyikük visszaküldheti az 502-es hibaüzenetet.

Néhány lehetséges hibaforrás:

  • Hibák az adatbázisodban
  • A szerver, ami túllépte az időkorlátot, talán elérhetetlen, vagy nem úgy működik, ahogy kellene
  • Probléma a reverse proxy szerverrel
  • Hibás PHP kód, hiba egy bővítménnyel, vagy az egyik wordpress sablonnal

Ha a hiba szerveroldali, akkor a tárhelyszolgáltatót kell értesíteni, ebben az esetben nem tudunk mit tenni. Nézzük a maradék három lehetőséget.

Hogyan javítsuk az 502-es hibát WordPressben? ( 3 lehetséges megoldás)

Ne rohanjunk azonnal fejjel a falnak, és kezdjünk el kapkodni. Előszőr is futtassunk egy traceroute tesztet, hogy lássuk, valóban a szerver-e a ludas. Ha a teszt szerint a szerver elérhető, akkor a hiba nálunk lesz. Ha a szerver nem elérhető, akkor kapcsolatba kell lépnünk a tárhely szolgáltatóval (nyissunk egy ticketet, írjunk e-mailt stb.)

  1. Böngésző gyorsítótárának törlése

Megfelelő WordPress tárhelyet keres weboldala számára? Kis, közép és nagy csomagok igényeknek megfelelően, magyar nyelvű Control Panellal, 2 hét ingyenes próbaidőszak. www.wp-tarhely.hu

Az 502-es hiba előfordulhat olyan esetekben, amikor megpróbálunk hozzáférni a weboldalhoz, de a böngészőnk a gyorsítótárból töltené be a weboldalt, nem pedig a weboldal legújabb verzióját tölti be a szerverről, hiszen lehet, hogy olyan változtatás történt a weboldalon, ami htaccess fájllal kapcsolatos, vagy az elérési útvonalakkal, linkeléssel kapcsolatos változtatás volt. 

Ilyen esetben meg lehet próbálni előszőr néhányszor újratölteni az oldalt. Ha ez nem megy, akkor Windowson a CTRL + F5 segítségével tudjuk törölni a gyorsítótárat és újratölteni az oldalt. Emelett megpróbálhatjuk a (Chrome) CTRL + SHIFT + N kombinációt is, és egy privát böngészőben megpróbálhatjuk megnézni az oldalt. 

OS X felhasználóknál ez a billentyűkombináció: CMD + CTRL + R vagy CMD + SHIFT + R. 

Ha ezek a módszerek nem működnek, kézzel is megpróbálhatjuk üríteni a gyorsítótárat. Google Chromenál navigáljunk a Beállítások menübe, majd a További eszközök fül alatt Böngészés adatainak a törlése

böngészés adatainak a törlése gyorsítótár

Ez a módszer az összes böngészési előzményt törölni fogja. Ha nem számítanak ezek nekünk, akkor kattintsunk az Adatok törlése gombra. 

Ugyanezt a módszert megismételhetjük Firefox, safari, Internet explorer böngészők esetében is. Miután ürítettük a gyorsítótárat , próbáljuk meg ismét újra betölteni a weboldalt egyszer vagy többször. 
Amennyiben a hiba még mindig fennáll, ideje valami komolyabb módszerhez folyamodni.

A CDN ideiglenes letiltása

Korábban már említettük, hogy a böngésző néha olyan kéréseket küld egy távoli szervernek, ami egy reverse proxy szerveren keresztül halad át. Más szavakkal a kérés egy közvetítőn keresztül történik a felhasználó böngészője és a weboldal szervere között.

Vannak bizonyos tartalomszolgáltató hálózatok (CDN), amelyek fordított proxy technológiára épülne, hogy a bejövő forgalmat olyan hatékonyan kezeljék, amennyire csak lehet. Ámbátor sajnos néha ez az extra réteg olyan problémákat okoz, ami akadályozza a felhasználót a weboldal eredeti kiszolgálójához való csatlakozásban. Amikor ez bekövetkezik, a látogatók az 502-es hibaüzenetet kapják. 

Szerencsére elég könnyű ellenőrizni, hogyha a CDN okozza a hibát. Mindösszesen annyit kell tenni ilyenkor, hogy ideiglenesen felfüggesztjük ezt a szolgáltatást, és teszteljük, hogy a weboldal megfelelően töltődik-e be nélküle. A szolgáltatás ideiglenes felfüggesztése tartalomszolgáltató hálózattól függően változhat, de általában egyszerű módon meg lehet valósítani.

Pl. aki Cloudflare-t használ, annak csak oda kell navigálnia az Overview menüpontra a dashboardon belül. Ezen belül egy sor funkciót fogunk találni ami, jelenleg használatban lehet, de nekünk az Overview rész alatt az Advanced linket, azon belül a PAUSE gombot kell keresnünk, és a PAUSE Website rész alatt rá kell kattintanunk:

Ezután próbáljuk meg elérni a weboldalunkat. Hogyha az 502-es hiba megszűnt, akkor több mint valószínű, hogy a tartalomszolgáltató hálózatnál van a hiba forrása. Ilyen esetben a legjobb megoldás, hogy néhány órát várunk, mielőtt ismét aktiváljuk a CDN szolgáltatást. 

Hogyhogy másik fajta szolgálatót használunk, akkor meg kell nézni dokumentációkat további útmutatásért, hogy hogyan lehet ingyenesen felfüggeszteni a szolgáltatást. Amennyiben a tartalomszolgáltatási hálózat ideiglenes felfüggesztésétől sem szűnik meg a probléma, van még egy dolog amit megtehetünk.

A WordPress sablonok és bővítmények tesztelése

Két lehetőségünk maradt: Vagy aktiválunk egy másik sablont a WP megjelenésen belül, és meglátjuk, hogy megszűnik-e a hiba. Vagy ellenőrizhetjük, hogy esetleg melyik bővítmény lehet a ludas. A második lehetőség sajnos időigényesebb, főleg attól függően, hogy jelenleg mennyi aktív bővítmény van az oldalunkon.

Mivel a hibának köszönhetően sajnos most nem érjük el a WordPress vezérlőpultját, kénytelenek leszünk kézzel kikapcsolni a bővítményeket és témákat. Ugyan ez a módszer nem fogja sérteni a fájrendszerünket, de jó hogyha van előtte valamilyen biztonsági mentésünk. 

Kezdjük el. Nyissunk meg egy FTP klienst. Ez lehet FileZilla, TotalCommander, CyberDuck, vagy bármi más. Csatlakozzunk a szerverre ftp-n keresztül és navigáljunk a public_html › wp-content › plugins mappába. Itt megtaláljuk az összes letöltött bővítmény mappáját. 

wordpress hiba javítása

Ezután ha egy rövid kattintással kijelöljük bármelyik mappát, várunk egy kicsit, és újabb rövid kattintást csinálunk, akkor lehetőségünk van átnevezni az adott mappát. Ugyanezt megtehetjük jobb klikkel és átnevezés lehetőséggel is.
Tegyünk egy próbát, az egyik mappát nevezzük át. Tegyük a név elé egy pontot, és írjuk oda, hogy inactive. Pl.: 
Régi mappa neve: wp-smushit, új mappa neve: inactive.wp-smushit

Ilyen módon a WordPress nem fogja tudni betölteni az adott bővítményt.  Hogyha a bővítmény, ami a hibát okozta deaktiválva lett, akkor weboldal megfelelően be fog tölteni. Mielőtt újratöltjük a weboldalt, ne felejtsük el törölni a gyorsítótárat

Hogy elkerüljük a problémákat, egyszerre csak egy bővítménnyel próbálkozzunk.

Ha átneveztük egy bővítmény mappáját, és a probléma még mindig fennáll, akkor nevezzük vissza a mappát az eredeti nevére, és nézzünk egy másikat. Ugyanezt a módszert meg tudjuk csinálni az éppen aktív sablonnal is. 

Hogyha valamelyik bővítmény okozza hibát akkor egyszerűen töröljük ki, próbáljuk meg újratelepíteni, vagy keressünk helyette egy másikat. 

Amennyiben a hibát így sem sikerült küszöbölni, akkor forduljunk szakemberhez, aki talán gyorsabban átlátja a problémát. Reméljük ezekkel a lépésekkel sikerül megszüntetni az 502-es hibát WordPress esetén.